Jeugdboeken / Young Adult boeken

Jongerenboeken, oftewel young adult boeken, staan bekend als creatieve boeken voor jonge mensen tussen de 12 en 18 jaar oud. Deze boeken creëren vaak een compleet nieuw universum, met helden en heldinnen die keer op keer de wereld moeten redden van het kwaad en tegelijkertijd de lezer in een spannend, op waarheid gebaseerd verhaal moeten zuigen. Toch zijn deze boeken of genres niet voor iedereen weggelegd, hoewel er veel verschillende types young adult boeken die elementen van verschillende literatuurgenres bevatten. Wat karakteristiek is aan dit nieuwe genre, is de manier waarop de schrijver veelvoorkomende jongerenproblemen beschrijft waarin deze groep zichzelf kan herkennen, in hun eigen taal.

Alleen op de wereld
De ballade van slangen en zangvogels
De Nevelprins
De stad van de alchemist
De wrede prins
Door jou ben ik mij
Eleanor & Park
Grimmige avonturen van Sabrina
Het meisje met de vlechtjes
Het raadsel van alles wat leeft
Het zoekavontuur van Geenhoorn
Kijk naar mij
Niet volgens het script
Ooggetuige
Strandwacht
Ze zien mij niet

Worden tienerboeken te kinderachtig?

Tienerboeken hoeven niet alleen over monsters en helden te gaan, en kunnen niet worden vergeleken met kinderboeken. Dit genre heeft meer te maken met volwassen literatuur, zowel taalkundig als thematisch. Echter, deze boeken zijn vaak geschreven op een jeugdige en makkelijk te lezen manier. Veel boeken voor jonge mensen snijden ook belangrijke onderwerpen aan die lastig kunnen zijn om over te praten. Hier kun je verschillende subcategorieën vinden die vaak met problemen te maken hebben op een filosofische en overdenkende manier. Dit kan zijn in de vorm van het alledaagse leven of juist elementen bevatten van genres zoals fantasy of science fiction. Boeken zoals deze kunnen een goede start zijn voor jonge mensen.

Luister gratis

Er zijn veel jongeren die door hun drukke dagelijkse leven geen tijd hebben om even met een boek te zitten, wanneer ze ook al tekstboeken moeten lezen, teksten moeten schrijven en hun huiswerk op tijd moeten inleveren. Het kan dus overweldigend voelen om nog een boek te lezen aan het eind van de dag. Een audioboek kan dan een goed alternatief zijn om nieuwe literatuur te ontdekken en om eens iets anders te doen in het dagelijks leven. Audioboeken kunnen makkelijk meegenomen worden onderweg naar school, in de bus, naar een training of tijdens een rondje lopen met de hond. Er zijn veel verschillende audioboekdiensten die een 30 dagen proefperiode aanbieden, waarbij je nergens aan vastzit.