Telephoonbriefjes
Luister gratis:
Storytel
30 dagen gratis
BookBeat
60 dagen gratis
Nextory
40 dagen gratis

Telephoonbriefjes

Telephoonbriefjes is een door de auteur Harry G.M. Prick verzameld werk van een hele reeks tot dan toe niet eerder ontdekte 'telefoonbriefjes'. Deze briefjes werden door Karel Joan Lodewijk Alberdingk Thijm (1864-1952) ook wel bekend als K.J.L Lodewijk van Deyssel geschreven. Het boek verscheen in 1980 in Den Haag, Nederland en werd van een prachtige inleiding door Lodewijk van Deyssel's biograaf Harry G.M. Prick voorzien. Hij staat bij veel mensen bekend als een van de meest prominente leden van de Tachtigersbeweging en gaf vaak zijn ongezouten kritiek op alles, waaronder de telefoon. Luister gratis naar wat door velen nu als komische kanttekeningen worden gezien.

Samenvatting

Lodewijk was een eigenaardige man met wat rare trekjes. De telefoon als communicatiemiddel vond hij maar een banale uitvinding. Hij liet zijn boodschappen daarom liever opschrijven, iets wat wij tegenwoordig als sms-berichten kunnen omschrijven. In Telephoonbriefjes lees je zijn hilarische opmerkingen en boodschappen.

De opmerkingen en scheldkritieken van Lodewijk klinken veel mensen nu inderdaad vermakelijk in de oren. Zijn eigenaardige krasjes en cynische opmerkingen werden opvallend tot in de details beschreven. Zelden zullen we zulke gedetailleerde en barse kritiek zoals in Telephoonbriefjes beschreven, ergens anders tegenkomen.

Aanrader voor?

In deze tijd waarin iedereen vooral zo politiek correct mogelijk probeert te zijn, vertoont Telephoonbriefjes een schril contrast met de huidige manier van reageren en communiceren. Wellicht zullen velen die waardering hebben voor een ongezouten opinie, veel hebben aan de briefjes van Lodewijk.

Volgens een lezer is dit een goed boek voor wie van lichtvoetige curiosa houdt. Lodewijk is apart in zijn manier van afgeven op anderen en situaties beschrijven. Hij had zelfs een degelijke opmerking op een bestelling voor een simpele kroket! Grappig allemaal als je het nu leest.

Luister gratis naar Telephoonbriefjes

Het is plezant om de wensen en grillen van Lodewijk te horen. In het boek lezen we ook hoe hij bijvoorbeeld op een geestige manier beschrijft hoe hij genoten heeft van een date. Dit en meerdere verhaaltjes zijn nu gratis te beluisteren via de luisterapps.